Pogosto zastavljena vprašanja - Pukka

PUKKA ČAJI

1. Je vaše čajne vrečke in ovitke mogoče reciklirati?

Naše čajne vrečke so razgradljive, vendar pa so ovitki naših čajev (v katere so pakirane čajne vrečke) plastificirane s polietilenom (PE) in jih trenutno torej ni mogoče reciklirati. Vendar pa si prizadevamo najti v celoti biološko razgradljivo vrečko in/ali vrečko z možnostjo kompostiranja za široko proizvodnjo, ki bo ohranila kakovost naših ekoloških zelišč. Upamo, da se bo to kmalu uresničilo.

2. Zakaj imamo tako radi cimet in ali je varen?

Cimet se že vrsto let varno uporablja kot aroma v jedeh zaradi njegove široke palete koristi za zdravje, vendar pa se zdi, da ni povsem jasno, kaj je »pravi cimet«. Je eno od dveh običajnih imen za zgolj eno obliko lubja cimeta iz vrste Cinnamomum verum Syn. zeylanicum. Ta vrsta cimeta se imenuje tudi cejlonski cimet in ni sestavina naših čajev, ker je manj aromatičen in zagotavlja manj koristnih hranil pri predelavi v čaj.

Naša edinstvena mešanica Trojni cimet vsebuje vietnamski (Cinnamomum aromaticum), indonezijski (C. burmanni) in indijski (C. bejolghota) cimet. Neprave vrste cimeta so na splošno znane tudi kot kitajski cimet, ki je najpogosteje uporabljena vrsta cimeta v Evropi in Združenih državah Amerike ter tudi v večini delov Indije, Kitajske in drugod po Aziji. Kot morda že veste, je vsebnost kumarina v tej vrsti cimeta nekoliko višja kot pri »pravem« cimetu (vendar pa vse vrste cimeta vsebujejo kumarin). Zaradi visoke vsebnosti kumarina ter blagodejnega delovanja in edinstvene arome smo te tri vrste cimeta vključili v naš čaj Trojni cimet. Prav vsi ga lahko varno uživajo. Naša ocena tveganja, ki temelji na varnostnih faktorjih EFSA, je pokazala, da bi se morda pojavile težave, če bi spili več kot 42 skodelic našega čaja Trojni cimet na dan več tednov zapored. Vendar pa nihče ne bo spil tolikšnih količin čaja. Pri proizvodnji čajev nekako predvidevamo, da v povprečju spijemo zgolj tri skodelice katerega koli čaja na dan.

Ti pomisleki izhajajo iz dokazov, da lahko izpostavljenost visokim odmerkom kumarina skozi daljše obdobje povzroči toksičnost jeter ali ledvic. Vendar pa je to dokazano povezano s splošno potjo razstrupljanja, ki ni prisotna pri ljudeh, to je t. i. 3-hidroksikumarinska pot, pri kateri nastajajo potencialno toksični presnovki kumarina. Pri ljudeh je pojav takšne toksičnosti manj verjeten, saj se telo večine ljudi zanaša na bolj učinkovito pot 7-hidroksikumarina.

Kljub temu obstajajo upravičeni pomisleki glede velikih odmerkov kitajskega cimeta pri zaužitju v obliki mletega prahu pri majhni populaciji posameznikov z genetsko napako, ki preprečuje učinkovito biotransformacijo kumarinov v jetrih. Slednje je bilo v zadnjem času tudi predmet številnih raziskav in ocen tveganja.

V laboratorijih zunanjih partnerjev v EU in na lastnem oddelku za nadzor kakovosti na svojem sedežu v Bristolu ne preizkušamo zgolj celotne vsebnosti kumarina v vseh svojih čajih, ki vsebujejo cimet, temveč tudi zagotavljamo, da skupna količina, zaužita v obliki čaja, ne povzroča morebitnih težav z jetri (kar predstavlja glavno potencialno tveganje) pri najbolj občutljivih posameznikih.

Naš čaj z najvišjo vsebnostjo cimeta je čaj Trojni cimet. Vsaka skodelica čaja Pukka Trojni cimet z eno vrečko, potopljeno v vrelo vodo (250 ml) za 5 minut, vsebuje približno 12 mg kumarina. Klinični dokazi kažejo, da lahko ljudje dnevno zaužijemo 500 mg kumarinov ali več brez neželenih učinkov ali toksičnosti jeter. 500 mg kumarinov je količina, ki bi jo vsebovalo približno 42 skodelic čaja Pukka Trojni cimet. Naši preostali čaji, ki vsebujejo cimet, vsebujejo naslednje količine kumarina: Tradicionalni, Zeleni matcha čaj in Chai z valinilijo vsebujejo 3,2 mg, čaj Poživitev 2,1 mg ter čaj Sladki koren & cimet 1,2 mg, kar pomeni, da so vsi čaji varni.

Ob upoštevanju različne dovzetnosti posameznikov in nepopolnega poznavanja kumarinov Pukka Herbs za zagotovitev varnega uživanja svojih čajev, ki vsebujejo cimet, zlasti čaja Trojni cimet, priporoča naslednje:

ne zaužijte več kot štiri skodelice čaja Pukka Trojni cimet dnevno v katerem koli dvotedenskem obdobju. Ljudje z okvaro jeter ali občutljivostjo na kumarin (polimorfizem encima CYP2A6) ne bi smeli zaužiti več kot ene skodelice čaja Pukka Trojni cimet na dan v katerem koli dvotedenskem obdobju, razen če njihov zdravnik naroči drugače. Vse naše preostale čaje in dodatke, ki vsebujejo cimet, lahko uživate brez omejitev skladno s priporočili na embalaži.

3. Zakaj družba Pukka v svoje čajne mešanice dodaja sladki koren?

Naša vodilna filozofija je povezovanje ljudi z močjo rastlin za bolj zdravo in srečno življenje. To dosegamo z ustvarjanjem edinstvenih čajnih mešanic z uporabo najboljših ekoloških zelišč, s čimer pripravljamo okusne čaje, ki prispevajo k dobremu počutju. Na ta način radi pomagamo ljudem sprejemati zdrave odločitve zase in za planet, to poslanstvo pa jemljemo zelo resno.

Sladkost je zgolj eden od šestih osnovnih okusov, ki jih naš zeliščar Sebastian Pole upošteva pri ustvarjanju mešanic, pri čemer skrbno uravnoteži terapevtski učinek naših čajev z najboljšo izkušnjo okusa. Svojim čajem tako za sladkanje pogosto dodajamo komarček ali sladki koren. Sladki koren je na primer čudežna rastlina, ki jo odlikuje ne le 50-krat večja naravna sladkost kot pri rafiniranem sladkorju, temveč je tudi izjemno koristno zelišče. Njegova hranljiva in nežna narava pomirja celotno telo. Prav tako dobro uravnava druga zelišča v mešanici in izvablja njihove najboljše lastnosti, s čimer ustvari najbolj uravnoteženo skodelico čaja. Če vam okus sladkega korena ne ustreza, pa je pri nas na voljo veliko mešanic, ki ne vsebujejo tega zelišča. To so:

  • Trojna meta
  • Trojni komarček
  • Trojna kamilica
  • Tulsi za jasen um
  • Čistilni zeleni matcha čaj
  • Zeleni matcha čaj
  • English breakfast
  • Earl grey

4. Zakaj je v nekaterih čajih neekološki lecitin?

V nekaterih svojih čajih uporabljamo ekološka eterična olja, ki predstavljajo pomembno komponento pri ustvarjanju edinstvenega okusa naših čajev. Da bi jih pretvorili v zrnca za uporabo v čajnih vrečkah, je dodan neekološki lecitin, ki zrnca emulgira. Neekološki lecitin je edina trenutno razpoložljiva rešitev za ta namen. Pridobivamo ga iz gensko nespremenjenih sončničnih semen. Zaradi tega njegovo uporabo dovoljuje združenje Soil Association, ki ureja status ekoloških izdelkov v Veliki Britaniji. Kljub temu v bližnji prihodnosti načrtujemo razvoj nove ekološke rešitve. Zato pozorno spremljajte naše novice.

5. Zakaj škatlic s čajem ne napolnite do konca?

Pri družbi Pukka okoljski vpliv svoje embalaže jemljemo zelo resno, zato tudi uporabljamo samo rastlinska črnila, karton s certifikatom FSC, papir brez sponk in celo ekološke vrvice (zaradi težav z gensko spremenjenim bombažem v ZDA). Za proizvodnjo moramo uporabljati zgolj eno velikost škatle, v katero moramo pakirati mešanice več kot 30 različnih vrst čajev, od katerih imajo nekateri zelo visoko vsebnost večjih delcev. Zato mora velikost škatle ustrezati najmanjši (ali največji) vrečki čaja.

Ves čas aktivno iščemo nove načine za izboljšanje okoljskega vpliva svojih embalaž. Vsakršne spremembe oblike embalaže so odvisne tudi od omejenih proizvodnih zmogljivosti našega partnerja, ki nas oskrbuje z embalažo, vendar pa kljub temu raziskujemo možnosti na tem področju z namenom zmanjšanja porabe kartona. 

6. Je v čajih Pukka sladkor?

Naša vodilna filozofija je povezovanje ljudi z močjo rastlin za bolj zdravo in srečno življenje. To dosegamo z ustvarjanjem edinstvenih čajnih mešanic z uporabo najboljših ekoloških zelišč, s čimer pripravljamo okusne čaje, ki prispevajo k dobremu počutju. Na ta način radi pomagamo ljudem sprejemati zdrave odločitve zase in za planet, to poslanstvo pa jemljemo zelo resno. Kljub temu, da je to naša strast, se soočamo z nekaterimi izzivi.

Sladkost je zgolj eden od šestih osnovnih okusov, ki jih naš zeliščar Sebastian Pole upošteva pri ustvarjanju mešanic, pri čemer skrbno uravnoteži terapevtski učinek naših čajev z najboljšo izkušnjo okusa. Svojim čajem tako za sladkanje pogosto dodajamo komarček ali sladki koren. Sladki koren je na primer čudežna rastlina, ki jo odlikuje ne le 50-krat večja naravna sladkost kot pri rafiniranem sladkorju, temveč je tudi izjemno koristno zelišče. Njegova hranljiva in nežna narava pomirja celotno telo. Prav tako dobro uravnava druga zelišča v mešanici in izvablja njihove najboljše lastnosti, s čimer ustvari najbolj uravnoteženo skodelico čaja.

Čeprav v svoje čaje kot sestavino nikoli ne dodajamo čistega sladkorja, vsebujejo eterična olja, ki jih uporabljamo v osmih vrstah svojih čajev, majhne količine ekološkega sladkorja, dodanega med postopkom sušenja eteričnega olja v granule. To je trenutno edini način za prenos čistih ekoloških eteričnih olj iz sadja v naše mešanice, vendar se trudimo za spremembe tudi na tem področju.

Analitični preizkusi čaja Pukka Bezgove jagode & ameriški slamnik, ki ima enega najvišjih deležev sadja med vsemi našimi sadnimi čaji, so pokazali, da ima skodelica 200 ml čaja zgolj 4 kcal, kar je deloma posledica sladkorja, ki je naravno prisoten v sadju, zeliščih in eteričnih oljih. Za primerjavo vsebuje ena čajna žlička sladkorja (4,2 g) 16 kcal energije. Tako imajo preostali čaji Pukka, ki vsebujejo sadje, podobno ali nižjo kalorično vrednost.

Ker se trudimo ustvarjati čim bolj zdrave in okusne čaje, se trenutno s svojimi partnerji trudimo razviti boljšo rešitev, ki bi zajela neverjetne aromatske sestavine naših ekoloških eteričnih olj. Ta cilj želimo doseči do septembra 2014.

7. Ali pošiljate vzorce čajev strankam v tujini?

Zaradi okoljskih stroškov vzorcev čajev žal ne moremo pošiljati strankam zunaj Slovenije.

8. Ali družba Pukka v proizvodnem postopku čajev uporablja fluoride in/ali se zanje izvajajo rutinski preizkusi?

Ne, ne uporabljamo fluoridov – dobavitelji papirja za čajne vrečke v proizvodnem postopku ne uporabljajo fluoridov, vendar prav tako ne izvajajo rutinskih preizkusov glede vsebnosti fluoridov, zaradi česar ne moremo zagotavljati njihove popolne odsotnosti.

9. Ste katero od čajnih mešanic Pukka preimenovali?

Da, občasno se odločimo za preimenovanje svojih čajev. Deloma zato, ker včasih ljudje iz imena čaja ne znajo razbrati, za kakšen čaj gre, deloma pa tudi zato, ker se preprosto spomnimo boljšega imena. 

10. So vaše čajne vrečke zaprte s kakršno koli obliko lepila ali toplote?

Ne. Naše čajne vrečke niso toplotno zlepljene; zaradi tega za zapiranje ne zahtevajo kakršnega koli polimera. Stroj vrečke zapogne in zapre z eno samo ekološko bombažno nitko. Nekateri drugi proizvajalci uporabljajo čajne vrečke s polipropilensko (PP) podlogo, ki ob toploti z notranje strani zlepi čajno vrečko. Pri nas temu ni tako. 

11. Kakšna je aroma v čajih Pukka in zakaj jo je treba označiti?

Gre za eterično olje, ki ga je treba označiti skladno z zakonodajo o aromah. Če je snov izdelana in se uporablja kot aroma, mora biti skladno s standardi združenja Soil Association na seznamu sestavin označena kot aroma. Naša aroma eteričnega olja je izdelana v Nemčiji, pri tem pa ne gre za izvleček ali kaj podobnega. Je zgolj naravni del živilskopredelovalnega postopka – eterično olje razpršimo na različne snovi, s čimer ustvarimo aromo eteričnega olja.

12. Je v vašem zelenem čaju matcha prah najboljši na trgu?

Ne moremo komentirati katerega koli drugega prahu, vendar je naša matcha najboljše kakovosti na trgu. Osnova prahu matcha so vrhnji brsti zasenčenih spomladanskih čajevcev. Za te čaje, imenovane »Kabuse Cha«, so grmi pred obiranjem nekaj dni zasenčeni s temnimi mrežami. Tako se zviša vsebnost aminokislin, zaradi česar je čaj bolj sladek. Po obiranju liste zelenega čaja obdelajo s paro, nato pa jih zmeljejo v kamnitih mlinih. Zelo pomemben dejavnik je temperatura, zaradi česar mletje poteka izjemno počasi, da bi se izognili visokim temperaturam, ki lahko uničijo kakovost pridelka; zaradi tega je zmogljivost mlina zelo nizka (povprečna hitrost tradicionalnega kamnitega mlina znaša 30–50 g/h). Vlakna se izločijo iz čaja v prahu, kar bistveno zviša stroške. Zeleni čaj Matcha je treba shranjevati v hladnem in temnem prostoru, saj bo v nasprotnem primeru izgubil aromo in barvo.

13. Kaj pomeni čaj iz celih listov?

Pravzaprav pomeni dobesedno to – v ponudbi zelenih in črnih čajev uporabljamo samo »cele liste« čajevca. To pomeni, da uporabljamo zgolj cele liste, sesekljane na delce velikosti od 0,5 mm do 2,5 mm za lažje pakiranje v čajne vrečke, vendar jih sesekljamo tik pred pakiranjem, da ohranijo čim več arome.

14. Kakšna je kalorična vrednost čajev Pukka?

Če mislite, da lahko pitje čajev Pukka neugodno vpliva na vašo dieto, potem pomislite znova – kalorična vrednost čajev je zelo nizka. Na embalaži svojih čajev ne navajamo kaloričnih/hranilnih vrednosti, ker zakonodaja v Veliki Britaniji ali Evropski uniji tega ne zahteva. To bi nas tudi precej stalo, pri čemer bi stroške sčasoma morali prenesti na svoje kupce, tega pa si ne želimo. Upajmo, da za zdaj zadostuje, da imajo naši čaji »zelo nizko« kalorično vrednost.

15. Se pri proizvodnji čajnih vrečk uporablja epiklorhidrin?

V zadnjem času se je pojavilo medijsko zanimanje za snov epiklorhidrin, ki se uporablja v proizvodnem postopku papirja za čajne vrečke. Naš papir za čajne vrečke ne vsebuje epiklorhidrina, poleg tega pa izvajamo obsežne preizkuse nadzora kakovosti čajev, ki so vsekakor skladni z vsemi veljavnimi predpisi EU in ZDA.

16. Je količina sladkega korena v Pukka čajih varna med nosečnostjo?

Tukaj navajamo informacije glede količine sladkega korena v svojih čajih, tako da boste lahko sprejeli premišljeno odločitev o tem, koliko glicirizinske kisline (naravna rastlinska molekula, ki sladkemu korenu daje sladek okus) zaužijete. Tipična vsebnost glicirizinske kisline v sladkem korenu znaša pribl. 4 % za vrsto Glycyrrhiza glabra (evropski sladki koren). Skladno s predlogom Evropske unije med nosečnostjo varna s pijačami zaužita količina znaša 50 mg glicirizinske kisline (GK) dnevno.

Večina naših čajev vsebuje majhne količine sladkega korena in s tem izjemno majhne količine glicirizinske kisline. Na primer naš čaj z najvišjim odstotkom sladkega korena je čaj Poprova meta & sladki koren z 800 mg sladkega korena na vrečko (40 % mešanice), torej lahko varno zaužijete eno skodelico dnevno, saj vsebuje manj kot 50 mg glicirizinske kisline (32 mg GK). Druga največja vsebnost sladkega korena je v čaju Sladki koren & cimet, ki vsebuje 500 mg sladkega korena na vrečko (25 % mešanice), kar glede na evropsko farmakopejo, ki navaja vsebnost 4 % glicirizinske kisline, pomeni 20 mg glicirizinske kisline. To pomeni, da lahko med nosečnostjo varno zaužijete do 2,5 skodelici čaja Sladki koren & cimet dnevno.

17. Zakaj so čajne vrečke Pukka zavite v posamične vrečke?

Svoje ekološke zeliščne mešanice ovijemo v vrečke, ker želimo ohraniti svežino in visoko vsebnost eteričnih olj, ki našim čajem dajejo tako poseben okus. Posamično zavite čajne vrečke so zaščitene pred svetlobo in vlago, ki uničujeta zelišča, zaradi česar čaj izgubi svoj intenzivni okus in zdravilne lastnosti. Vrečka prav tako preprečuje kakršno koli navzkrižno kontaminacijo okusa ali vonja zaradi drugih živil v bližini.

18. Lahko otroci varno pijejo zeliščne čaje Pukka?

Brez posveta z zdravnikom svojih čajev ne priporočamo otrokom, mlajšim od 1 leta. To je zgolj iz previdnosti, saj lahko zelišča uživa kdor koli, a ker imunski sistem otrok še ni v celoti razvit, vam priporočamo, da se predhodno posvetujete z zdravnikom.

19. Je uživanje Pukka čajev med nosečnostjo varno?

Vse Pukka čaje lahko varno uživate med nosečnostjo.

20. Lahko pijem Pukka čaje, ki vsebujejo sladki koren, če imam visok krvni tlak?

Vse težave, povezane s sladkim korenom, se nanašajo na uživanje prekomernih količin sladkarij iz sladkega korena. Strokovnjaki se strinjajo, da za večino ljudi znaša varna zaužita količina sladkega korena 2,5 g dnevno. »Krivdo« za morebitne težave pa pripisujemo eni od sestavin sladkega korena, znani kot glicirizinska kislina (GK), ki lahko povzroči zastajanje natrija v ledvicah in s tem povišan krvni tlak pri nekaterih posameznikih. »Varna« količina znaša 2,5 g na dan, saj zaužitje pribl. 100 mg GK dnevno nima nobenih učinkov na krvni tlak. Tipična vsebnost GK v sladkem korenu znaša pribl. 4 % za vrsto Glycyrrhiza glabra (evropski sladki koren). Ker najvišji odstotek sladkega korena v naših čajih znaša 40 % (Poprova meta & sladki koren) z 800 mg sladkega korena na vrečko, lahko varno zaužijete tri skodelice dnevno, saj vsebujejo manj kot 100 mg glicirizinske kisline (96 mg GK). Drugi najvišji odstotek sladkega korena v katerem koli od naših čajev znaša 25 % (čaj Sladki koren & cimet), pri čemer zelišča v čajni vrečki tehtajo skupaj 2 g, kar pomeni, da bi morali zaužiti pet skodelic čaja Sladki koren & cimet, da bi se približali zaužitju 2,5 g sladkega korena dnevno in meji 100 mg. Vsi naši preostali čaji imajo nižjo vsebnost sladkega korena.

21. Ali Pukka čaji vsebujejo gluten?

Vsi Pukka čaji so brez glutena. Vendar pa izdelka Lahko noč in Sprostitev vsebujeta cvetoče vršičke ovsene slame. Čeprav so analitični preizkusi teh čajev pokazali odsotnost glutena, priporočamo kupcem, ki so izjemno občutljivi, da preverijo primernost ovsene slame glede povezanih alergij na gluten, npr. avenin.

22. So vsi Pukka čaji brez kofeina?

Vsi naši čaji so seveda brez kofeina, z izjemo naslednjih:

–      vsi zeleni čaji,

–      vsi črni čaji,

–      čaj Poživitev (vsebuje 8 % zelenega čaja),

–      čaj Tradicionalni Chai (vsebuje 20 % črnega čaja),

–      čaj Sladki koren & cimet (vsebuje kakav).

23. Iz česa so izdelane čajne vrečke?

Čajne vrečke Pukka so izdelane iz lesne kaše in manilske konoplje (Musa textilis). Vrvica je izdelana iz ekološkega bombaža s certifikatom. Vrečke ne vsebujejo sponk. So 100 % biološko razgradljive in/ali primerne za recikliranje.

PUKKA PREHRANSKA DOPOLNILA

1. Ali ricinusovo olje vsebuje ricin?

Ricinusova semena prekuhamo, s čimer denaturiramo ricin, ki ga nato filtririamo pred postopkom hladnega stiskanja, s čimer ricin odstranimo.

2. Kje naj shranjujem ricinusovo olje?

Po odprtju hranite v hladilniku in porabite v 3 mesecih.

3. Ali ricinusovo olje vsebuje heksan?

Ne. Zagotavljamo vam, da naše ricinusovo olje ne vsebuje heksana.

4. Ali sok aloe vere iz telesa odvaja kalij?

Kratek odgovor bi se glasil »ne«, sok aloe vere Pukka iz telesa ne odvaja kalija. Ker pa ravno prebirate pogosto zastavljena vprašanja in odgovore nanje, si seveda zaslužite podrobnejši odgovor. Težava s kalijem se nanaša na rumeni lateks, ki je stisnjen med zunanjim zelenim delom lista in notranjim gelom. Listi aloe vere, uporabljeni za naš sok, so ročno obdelani, in oseba, ki jih obdeluje, namenoma odstrani zunanji zeleni del lista in lateks. Sok predstavlja zgolj notranji gel (druga podjetja za sok uporabijo cele liste, vključno z lateksom, in nato za odstranjevanje lateksa uporabljajo ogljikove filtre ipd. – ta postopek pa odstrani tudi nekaj aktivnih učinkovin v soku, tako da verjamemo, da naš sok vsebuje vse, kar bi moral, čeprav je naš postopek bolj zamuden in dražji, saj se izogibamo lateksu). Rumeni lateks vsebuje antrakinone – zelo grenke sestavine, ki jih včasih imenujemo »grenka aloa«. Ker imajo močan odvajalni učinek, se kot takšne tudi prodajajo. Laksativi in diuretiki lahko v daljšem časovnem obdobju v telesu izčrpajo nekatere hranilne snovi. Kalij je pri tem zanimiv, saj nekatera zelišča, ki imajo odvajalni učinek, kalij ohranijo (ga ne izčrpajo iz telesa), medtem ko ga diuretična zdravila izčrpajo.

5. Ali vaša aloe vera vsebuje kakršne koli sledi lateksa?

Aloe vera, uporabljena za naš sok, je ročno obdelana, in oseba, ki jo obdeluje, odstrani zunanji zeleni del lista in lateks, zato slednjega v izdelku naj ne bi bilo.

6. Kolikpna je najvišja temperatura, ki ji je aloe vera izpostavljena med obdelavo?

Čeprav je aloe vera kar se da sveža, sok aloe vere pasteriziramo, kar pomeni, da steklenice 20 minut segrevamo na 90 °C.

7. Kakšen je rok uporabnosti soka aloe vere?

Sok aloe vere je svež izdelek in se zelo trudimo, da bi takšen tudi ostal. Zaradi tega ga morate porabiti v 3 tednih po odprtju.

8. Iz česa izhaja citronska kislina, ki se kot konzervasn uporablja v soku aloe vera?

Citronska kislina nastane z bakterijsko fermentacijo škroba tapioke.

9. Sok aloe vere ima nekoliko grenak okus. Je to običajno?

Aloe vera je poznana po svojih blagodejnih učinkih na zdravje in po nekoliko manj prijetnem okusu. Menimo, da je okus naše aloe vere najboljši (kar menijo tudi naše stranke), saj uporabljamo zgolj gel notranjih listov, in ne zunanje grenke skorje. Vendar vas nočemo zavajati; nekaterim ljudem se okus res zdi nekoliko grenak – upamo, da boste kljub temu vztrajali. Ker gre za naravni izdelek, se okus razlikuje med serijami, odvisno od letnega časa pobiranja.

10. Se barva, struktura in okus Pukka aloe vere soka razlikujejo med posameznimi izdelki?

Nekoliko se lahko, kar pa je povsem običajno za naravne izdelke. Vsaka serija se razlikuje od naslednje, kar pa je odvisno od količine dežja na območju, kjer raste aloe vera. Na rastlino vplivajo podnebni pogoji, količina dežja in stanje prsti, kar pomeni, da posledično vplivajo tudi na barvo in okus soka. Ker je sok aloe vere naraven in nefiltriran, je lahko nekoliko moten, na dnu steklenice pa se lahko pojavijo usedline. Vendar so te razlike posledica naravnih nihanj in je sok varen za uživanje. Vsi naši izdelki gredo skozi temeljite preizkuse kakovosti, vam pa dobavimo zgolj tiste, ki te preizkuse opravijo.

11. Ali vaš sok aloe vere vsebuje alojin?

Za pripravo soka aloe vere in holistične aloe vere uporabljamo zgolj nefiltrirani gel notranjega lista, ki ne vsebuje grenkega alojina, ki ga najdemo v zeleni zunanji skorji. Alojin najdemo samo v zunanjih listih, ki pa niso dodani našemu soku aloje vere.

Sok aloje vere, ki ga proizvajamo, smo preizkusili glede vsebnosti alojina, da bi zagotovili upoštevanje zahtev EU glede vsebnosti alojina, ki mora znašati pod 0,1 mg/kg. 

EKOLOŠKA PRIDELAVA, PRAVIČNA DRUŽINA

Družina ekoloških čajev in izdelkov za dobro počutje Pukka je trdno zakoreninjena v načelih ekološkega kmetijstva. To nam pomeni veliko več kot samo odsotnost agrokemičnih snovi; gre za način gojenja poljščin na način, ki povezuje ljudi z rastlinami in zemljo. To je način lahkega življenja na planetu, ki zagotavlja, da vrnemo toliko, kot si vzamemo, ustvarimo cikle koristnih namenov na vsaki stopnji poti izdelka od polja do police.

Da bi bila kmetija resnično ekološka, verjamemo, da bi moralo gojenje zelišč biti le en element v večjem sistemu, ki vključuje proizvodnjo raznovrstne ponudbe poljščin, ki ustrezajo širšim potrebam kmeta. Nekatere izmed naših najljubših kmetij to dokazujejo z združevanjem gojenja ekoloških zelišč s pridelkom prehranskih pridelkov, živino, obsežnim kompostom in drugimi ekološkimi vložki ter s trajnostno upravljanimi gozdovi za nabiranje divjih plodov, lubja in smole.

Logotip združenja Soil na hrbtni strani vseh naših izdelkov priča o tem, da so vse naše sestavine certificirane v skladu z ekološkimi standardi EU. Ta postopek certificiranja zagotavlja, da so vsi naši proizvodi sledljivi od svojega izvora, s čimer nas povezujemo - in vi - s kmeti in kmetijami, na katerih gojijo rastline. Tako kot ekološki sistem zahteva, da kmet vrne organsko snov v tla, tako tudi s svojim odnosom s kmetom lahko omogočimo, da mu vrnemo nekaj s tem, da zagotovimo cenovno premijo, tako da se lahko cikel koristnih namenov nadaljuje.

The Soil Association

The Soil Association se drži štirih ključnih ekoloških načel ekološkega kmetijstva;

Načelo zdravja: Vloga ekološkega kmetijstva pri kmetovanju, predelavi, distribuciji ali porabi je ohranjati in krepiti zdravje ekosistemov in organizmov od najmanjših v tleh do človeka. V ekološkem kmetovanju se je treba izogibati uporabi gnojil, pesticidov, živalskih drog in aditivov za živila, ki imajo lahko škodljive vplive na zdravje in okolje.

Načelo ekologije: Ekološko kmetijstvo bi moralo doseči ekološko ravnovesje z oblikovanjem kmetijskih sistemov, vzpostavitvijo habitatov in ohranjanjem genske in kmetijske raznolikosti. Tisti, ki pridelujejo, predelajo, trgujejo ali uživajo ekološke proizvode, bi morali varovati in izkoristiti skupno okolje, vključno s pokrajino, podnebjem, habitati, biotsko raznovrstnostjo, zrakom in vodo.

Načelo poštenosti: Z naravnimi in okoljskimi viri, ki se uporabljajo za proizvodnjo in porabo, je treba upravljati na način, ki je družbeno in ekološko pravičen, in ga je treba zaupati prihodnjim generacijam. Pravičnost zahteva sisteme proizvodnje, distribucije in trgovine, ki so odprti in pravični ter predstavljajo dejanske okoljske in družbene stroške.

Načelo oskrbe: Ekološko kmetijstvo lahko poveča učinkovitost in produktivnost, vendar to ne sme ogroziti zdravja in dobrega počutja. Z ekološkim kmetijstvom je treba ravnati previdno in odgovorno za varovanje zdravja in dobrega počutja sedanjih in prihodnjih generacij ter okolja.

Fair for Life

Fair for Life je eden izmed najbolj pravičnih in preglednih sistemov pravične trgovine na svetu. Zagotavlja poštene in trajnostne cene ter spodobne delovne pogoje za naše pridelovalce, partnerje, pa tudi zaposlene v Pukki.

Vsi naši čaji so certificirani Fair for Life, kar je zagotovilo, da se vsaj 20% (in pogosto veliko več) zelišč v vsaki čajni mešanici goji na kmetijah s certifikatom Fair for Life ali na kmetijah, ki imajo enakovredno visok standard.

Vsako leto nas revidira ECOCERT, certifikacijski organ Fair for Life.

DIREKTIVA O TRADICIONALNIH ZDRAVILIH

1. maja 2012 je začela veljati direktiva EU, ki ureja prodaja tradicionalnih zdravstvenih pripravkov. 

Direktiva o tradicionalnih zdravilih rastlinskega izvora zahteva, da se vsi zdravstveni pripravki prodajajo z licenco. Da bi lahko nadaljevali s prodajo tradicionalnih ajurvedskih zeliščnih kapsul Pukka, smo jih uvrstili v kategorijo prehranskih dopolnil. S tem jih lahko prodajamo skladno s predpisi Direktive EU o prehranskih dopolnilih, s čimer zagotavljamo njihovo zakonito prodajo.

Dolgo časa smo aktivno lobirali za spremembe Direktive o tradicionalnih zdravilih rastlinskega izvora, saj verjamemo, da predstavlja:

– nerazumen predpis, zlasti za zelišča iz neevropskih tradicionalnih zdravilnih sistemov, kot je ajurveda;

– kršenje človekovih pravic z omejevanjem dostopa posameznika do naravnih rastlinskih pripravkov.

Kot rezultat smo podprli organizacijo Alliance for Natural Health (ANH) pri njihovem prizadevanju za sodno presojo Direktive o tradicionalnih zdravilih rastlinskega izvora v veljavni različici. Dolgoročno to pomeni trud za uvedbo posebnega zakonodajnega okvira za tradicionalne medicinske izdelke.

Zagotavljamo vam, da se po najboljših močeh trudimo, da bi vam ponudili zgolj zdravilne pripravke najvišje kakovosti za ohranjanje vašega zdravja. Naš cilj je že od nekdaj promoviranje neverjetnih zdravilnih učinkov ekoloških zelišč in tega se veselimo tudi v prihodnje.